
Πώς θα ξέρετε πραγματικά αν έχετε ερωτευτεί;
Έρευνες δείχνουν πώς να ξεχωρίζουμε τα ερωτικά σκιρτήματα από τον πραγματικό έρωτα.
Ερωτευτήκατε; Πώς μπορείτε να το ξέρετε;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα πρώτα στάδια μιας σχέσης μπορεί να προκαλέσουν ένα είδος σύγχυσης. Μπορεί να είστε μπερδεμένος για τα δικά σας συναισθήματα και να αναρωτιέστε τι πραγματικά σκέφτεται για εσάς το άτομο με το οποίο βγαίνετε. Τα δικά σας συναισθήματα μπορεί να είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν και μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο το να προσπαθήσετε να τα κατηγοριοποιήσετε ως έρωτα ή ως περαστική έλξη. Είναι πραγματικός έρωτας αυτό που νιώθετε ή απλά έχετε την επιθυμία να νιώσετε έτσι και πρέπει να κινηθείτε πιο προσεκτικά;
Αντλώντας πληροφορίες από πρόσφατες μελέτες (που εστιάζουν σε ετεροφυλικές σχέσεις), ιδού κάποιες ερωτήσεις για να σας βοηθήσουν να το ξεκαθαρίσετε:
Κάνετε ξαφνικά καινούρια πράγματα;
Όταν κάποιος ερωτεύεται, συχνά αποκλίνει από το κανονικό φάσμα δραστηριοτήτων του και δοκιμάζει αυτές τις οποίες αγαπάει να κάνει ο σύντροφός του. Μπορεί να βρεθείτε ξαφνικά να δοκιμάζετε νέα φαγητά, να βλέπετε άλλου είδους ταινίες, ή να επιχειρείτε καινούριες δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, ψάρεμα ή τυχερά παιχνίδια. Οι άνθρωποι που ερωτεύονται συνήθως αναφέρουν ότι υπάρχει μια αύξηση στο περιεχόμενο και στην ποικιλία των ενδιαφερόντων τους.
Είστε ιδιαίτερα αγχωμένος τελευταία;
Όσο κι αν είναι καλοδεχούμενος ένας έρωτας, τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμπειρία αυτή συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για το άγχος. Έτσι, λοιπόν, αν είστε αγχωμένος, νευρικός ή απλά τσιτωμένος, μπορεί να είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην πίεση των επαναλαμβανόμενων κοινωνικών συναντήσεων με κάποιον που σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η γνώμη του για σας.
Θέλετε συνεχώς να είστε μαζί με αυτό το άτομο;
Η μετάβαση από μια περιστασιακή σχέση σε έρωτα μπορεί να έχει μια χημική βάση: Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι πλούσιες σε ντοπαμίνη εμπλέκονται στα αρχικά στάδια του έρωτα. Αυτές οι περιοχές θεωρούνται μέρος του «συστήματος επιβράβευσης» του εγκεφάλου και λειτουργούν ως εξαιρετικά διεγερτικές. Όταν τα ζευγάρια είναι «ερωτευμένα» για καιρό, η ένταση αυτών των συναισθημάτων τείνει να υποχωρεί και ενεργοποιούνται περισσότερο κάποιες περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες είναι πιθανότατα πιο συνδεδεμένες με την δέσμευση.
Πόσο έντονα είναι τα συναισθήματά σας;
Άτομα με υψηλό άγχος δέσμευσης (π.χ. όσοι αμφισβητούν την αξία τους μέσα στις σχέσεις) συνήθως βιώνουν μεγάλο πάθος όταν ανθίζει ο ρομαντισμός. Αν δεν συμβαίνει αυτό σε εσάς, η έλλειψη έντονων συναισθημάτων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο θεός Έρωτας δεν σας έχει χτυπήσει με τα βέλη του –δεν βιώνουν όλοι οι άνθρωποι τον έρωτα με τον ίδιο τρόπο. Στην πραγματικότητα, όσοι αποφεύγουν τη δέσμευση έχουν την τάση να ερωτεύονται με πολύ λιγότερη ένταση.