
Μειώστε το άγχος με διατροφή και άσκηση
Περισσότερα από ένα στα δέκα άτομα που συμμετείχαν στη διαδικτυακή έρευνα τουHealthyWomen για το άγχος απάντησαν ότι αντιμετώπισαν το άγχος τους υιοθετώντας μη υγιεινές συνήθειες όπως υπερκατανάλωση αλκοόλ και φαγητού κι άλλες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Μπορώ να εγγυηθώ ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν θα τους κάνουν να νιώσουν καλύτερα. Αντιθέτως, τέτοιες συμπεριφορές διογκώνουν ακόμη περισσότερο τις βλαβερές συνέπειες του χρόνιου άγχους και προσθέτουν επιπλέον προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το άγχος στη ζωή σας. Παίζει μεγάλο ρόλο το πόσο το αφήνετε να σας επηρεάσει. Βασικά μπορείτε να ξεκινήσετε με το να εφαρμόσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που θα σας βοηθήσει να αποβάλετε τις βλαβερές επιδράσεις που το χρόνιο άγχος έχει στη ζωή όλων μας. Και υγιεινός τρόπος ζωής σημαίνει καλή διατροφή και άσκηση.
Φάτε για να ηρεμήσετε
Πως θα το κάνετε:
- Αποφύγετε τη ζάχαρη και το άμυλο (πατατάκια, κέικ και παγωτό). Η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης που προκαλούν, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, μπορούν να σας κάνουν να τρώτε περισσότερο όπως επίσης και πιο επιρρεπή στην ινσουλίνη και κατά συνέπεια στο διαβήτη. Δεν πειράζει να αναζητάτε «εύκολο φαγητό», ωστόσο να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχει και το «κακό» είδος αυτού – κρεμώδεις, τραγανές και γλυκές τροφές – γι’ αυτό είναι καλό να ψάχνετε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.
- Αποφύγετε τον καφέ και λοιπά τρόφιμα και ροφήματα με καφεΐνη. Όχι μόνο αυξάνουν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών του άγχους αλλά μεταφέρουν και τις συνέπειές τους στο σώμα (για παράδειγμα αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς).
- Καταναλώστε λαχανικά και φρούτα, καθώς και άλλα τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες. Τα θρεπτικά στοιχεία που παρέχουν ενισχύουν περισσότερο το ανοσοποιητικό σας σύστημα και καταπολεμούν τις συνέπειες του χρόνιου άγχους.
- Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες. Η σταδιακή απελευθέρωση ζάχαρης όχι μόνο διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά αλλά κάνει τον εγκέφαλο να εκκρίνει περισσότερη σεροτονίνη, την ουσία που σχετίζεται με τη διάθεσή μας.
Ασκηθείτε
Εάν έφτιαχνα μια λίστα με τις έρευνες που δείχνουν τα οφέλη της άσκηση και πόσο αυτή μπορεί να μειώσει τις ορμόνες του στρες, θα ήταν κατά μήκος μεγαλύτερη από το χέρι μου. Το χαλαρό περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, και το κολύμπι αλλάζουν την ισορροπία των ορμονών του στρες στον εγκέφαλο. Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση κάνει το σώμα πιο δυνατό και υγιές, μειώνοντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες, όπως είναι η ανησυχία, η κατάθλιψη και η καρδιοπάθεια. Η συστηματική άσκηση σας βοηθά να αποβάλετε τα «υποπροϊόντα» που δημιουργεί το στρες στο σώμα – εκείνες τις εκατοντάδες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια στρεσογόνο κατάσταση – βοηθώντας σας να επανέλθετε στη φυσιολογική σας κατάσταση.
Στη συνέχεια υπάρχουν τα οφέλη διαλογισμού που προέρχονται από την άσκηση. Υπάρχει μια «ζώνη» στην οποία εισέρχεστε όταν κολυμπάτε, περπατάτε ή κάνετε τζόγκινγκ, ένα αίσθημα αυτοεκτίμησης το οποίο πηγάζει από μια πράξη που κάνετε που γνωρίζετε ότι σας κάνει καλό, από τα φυσικά αποτελέσματα από αυτή την πράξη, την υποστήριξη αν την κάνετε με ένα φίλο σας. Επίσης, η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τον ύπνο σας.
Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποια άσκηση επιλέγετε να κάνετε – σύμφωνα με έρευνες αυτό που έχει σημασία είναι να κάνετε κάτι που να σας αρέσει και όχι κάτι που νιώθετε ότι πολύ απλά πρέπει να κάνετε. Αλλιώς, απλώς στρεσάρετε τον εαυτό σας για ακόμη μια φορά!