Γιατί είναι δύσκολο να χάσετε λίπος

  • Καταναλώνουμε τις διαθέσιμες θερμίδες υδατανθράκων πριν από τις θερμίδες λίπους, όπως ένας πεινασμένος καταναλώνει την πιο εύκολη πηγή φαγητού, ενώ το ανθρώπινο σώμα καταναλώνει πάντα την πιο εύκολα μετατρέψιμη πηγή ενέργειας. Είναι εύκολο για το σώμα να μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια γρήγορα λόγω της απλούστατης μοριακής δομής του. Γι’ αυτό λαχταράμε τους υδατάνθρακες όταν δεν έχουμε φάει κάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αμέσως όταν έχουμε τελειώσει μια κουραστική άσκηση. Αντίθετα, τα μόρια λίπους είναι περισσότερο πολύπλοκα και απαιτούν πρόσθετη ενέργεια και χρόνο για να μετατραπούν σε ενέργεια (ή να καούν).
  • Το σώμα μας μας λέει να αναζητήσουμε περισσότερη τροφή πριν χρησιμοποιήσουμε τα αποθέματα που βρίσκονται αποθηκευμένα στον οργανισμό μας. Όταν χρειαζόμαστε ενέργεια αισθανόμαστε ότι θέλουμε περισσότερους υδατάνθρακες πολύ πριν το σώμα μας στραφεί στ αποθέματα περίσσιου λίπους. Επίσης, τρώμε πολύ πιο γρήγορα – συνήθως μας παίρνει 10-15 λεπτά από τη στιγμή που λαμβάνουμε τροφή μέχρι να ικανοποιήσουμε την πείνα μας. Όταν απέχουν χρονικά μεταξύ τους τα γεύματα ή τα σνακ μας για να χωνέψουμε το φαγητό, η πείνα μας ικανοποιείται μόνο με την ποσότητα θερμίδων που χρειαζόμαστε. Ωστόσο, όταν τρώμε γρήγορα, συχνά νομίζουμε ότι πεινάμε και συνεχίζουμε να τρώμε παρόλο που έχουμε ήδη λάβει περισσότερες από τις φυσιολογικές θερμίδες. Μερικές φορές λαμβάνουμε την επιθυμία για δίψα ως επιθυμία για φαγητό και αντί να πιούμε νερό αρχίζουμε να τρώμε.

78543

  • Οι άμεσα διαθέσιμες τροφές κάνουν τον μεταβολισμό μας να σταθεροποιείται στα υψηλότερα επίπεδα λίπους, ενώ όταν κάποιος λαμβάνει πρόσθετο λίπος τότε ο καθημερινός του BMR για θερμίδες αυξάνεται (Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός). Π.χ. μπορεί η πείνα ενός ατόμου να καλύπτονταν κάποτε με 2.500 θερμίδες την ημέρα και σήμερα να απαιτεί 3.000 θερμίδες την ημέρα για να μην πεινάσει. Όσο το φαγητό θα είναι άμεσα διαθέσιμο και τα άτομα «ακούν» το στομάχι τους στο πόσο θα φάνε, τότε η αυξημένη ποσότητα βάρους θα παραμένει στατική.
  • Δεν είμαστε βιολογικά προετοιμασμένοι για το είδος της τροφής που λαμβάνουμε σήμερα και η οποία περιέχει πολύ περισσότερο λίπος. Το φαγητό μας είναι πολύ διαφορετικό απ’ ότι όταν δημιουργήθηκε το βιολογικό μας πρόγραμμα για την αποθήκευση ενέργειας. Οι πρόγονοί μας ήταν στην πλειοψηφία τους χορτοφάγοι και το λίπος τους ήταν ανύπαρκτο.

Δυστυχώς, σήμερα η λαχτάρα του ανθρώπου για φαγητό τον έχει κάνει θύμα εκμετάλλευσης από τις εταιρείες τροφίμων.

More from my site

Leave a Reply

Your email address will not be published.

10 + twenty =